back to top
Středa, 2 dubna, 2025

Červené víno by mohlo snížit riziko vzniku šedého zákalu, naznačily studie

Redakční výběr

Vědci upozornili na možnou ochrannou funkci antioxidantů.
Střídmá konzumace alkoholu, zejména červeného vína, by mohla snížit riziko vzniku šedého zákalu. Ukázala to nová britská studie, informoval o ní britský The Guardian.

Vědci věří, že antioxidanty obsažené ve víně by mohly pomoci vysvětlit, proč mají umírnění konzumenti alkoholu o 23 procent menší riziko vzniku šedého zákalu jako abstinenti.

Akademici z oční kliniky Moorfields v Londýně ve spolupráci s oftalmologickým institutem University College London desítky let studovali životní styl a zdravotní stav téměř půl milionu respondentů.

Jednoznačná souvislost se zatím nepotvrdila

Zjistili, že u lidí, kteří konzumovali maximálně 14 jednotek alkoholu týdně (přibližně šest a půl sklenice), byla menší pravděpodobnost, že budou muset podstoupit operaci šedého zákalu. Riziko bylo nejmenší v případě konzumentů vína.

Studie Epic-Norfolk prokázala při konzumentech vína o 23 procent menší riziko operace jako u abstinentů. Ve druhé studii Biobank byl tento rozdíl 14 procent ve prospěch konzumentů.

„Šedý zákal se spojuje zejména se zvyšujícím se věkem pacientů. Skutečnost, že naše zjištění se prokázaly zejména při konzumentech vína, může naznačovat ochrannou funkci polyfenolových antioxidantů, které se hojně vyskytují v červeném víně, „uvedla doktorka Sharon Chuaová, autorka první studie publikované v časopise Ophthalmology.

Autoři však zdůraznili, že jednoznačná souvislost mezi umírněným pitím a vznikem šedého zákalu zatím nepotvrdila.

Dlouhodobé studie mohou poskytovat zkreslený obraz

Britská Národní zdravotní služba považuje alkohol (vedle kouření, cukrovce a rodinné anamnéze) za rizikový faktor při vzniku šedého zákalu.

Doktorka Sadie Bonifaceová, vedoucí výzkumu na Institute of Alcohol Studies, uvedené zjištění zpochybnila. Dlouhodobé studie by podle ní mohly poskytovat zkreslený obraz o zdravotním stavu dobrovolníků.

„Porovnávání zdraví umírněných konzumentů alkoholu s abstinenty je také nepřesné. Abstinenti jsou velmi různorodá skupina, která zahrnuje například i lidí, kteří přestali pít právě pro zdravotní problémy. Střídmá konzumace alkoholu tedy může uměle vypadat, že přináší zdravotní výhody, protože umírnění konzumenti jsou porovnávání is abstinenty s horším zdravotním stavem, „uvedla Bonifaceová.

„Zvýšený účinek červeného vína může být způsoben jinými charakteristikami zkoumané skupiny, které souvisejí se vznikem šedého zákalu a nebyly zohledněny,“ dodala.

- Advertisement -euro

Další články autora

- Advertisement -PR články